Un click și-ai scăpat de biserică

Aproape 11.000 de persoane s-au retras din cadrul bisericii naționale pe data de 15 august 2016, imediat ce clericii au deschis o platformă web prin care orice enoriaș putea să ceară ștergerea sa din registrul congregației. „Eram pregătiți pentru o plecare masivă din rândul nostru și nu putem decât să respectăm decizia fiecăruia… Nimeni nu trebuie să fie membru, dacă nu își dorește”, a fost reacția oficială a bisericii. Dacă relatarea de mai sus vi se pare încă SF, respirați adânc! E vorba despre Biserica Luterană Evanghelică a Norvegiei, iar înaltul reprezentant care a emis cugetarea de maxim bun-simț se numește Helga Haugland Byfuglien. O femeie, cu alte cuvinte…

Biserica Luterană a Norvegiei a fost îndelung criticată pentru harababura din actele sale parohiale, iar asta în ciuda faptului că, până de curând, era considerată biserica națională a statului scandinav care ne-a dat o grămadă de black-metal. Odată cu separarea formală de stat, biserica norvegiană a fost silită să își facă ordine în căprărie, iar asta a însemnat, printre altele, să facă șmotru în lada cu acte. Metoda aleasă de clericii scandinavi a fost să pună la dispoziția publicului o platformă web, prin care cei ce se consideră membri ai congregației să își confirme apartenența, iar cei care vor să se retragă să o poată face cu un click. OK, poate vreo trei, cel mult patru, cu „amin” cu tot. În primele patru zile de la lansarea platformei, 15.000 de norvegieni au părăsit biserica, iar anunțul a fost făcut, în mod foarte transparent, chiar de liderii clerului, pe pagina lor de internet. Elegant, nu? Cu alte cuvinte, se poate, dar numai într-o țară aflată cu vreo trei secole înaintea noastră. Și mă întreb oare ce-l reține pe preaîmbogățitul Daniel să facă la fel. Ce, n-are Biserica Ortodoxă programatori?

Iar, dacă tot v-am purtat prin lumea civilizată a scandinavilor, mai merită să citiți și știrea asta, care spune cum Biserica Catolică Norvegiană ar putea fi silită să dea înapoi la buget maldărul de coroane pe care-l primise, după toate semnele, prin fraudă. Aparent, sfințiile lor umflaseră din condei de vreo trei ori numărul de enoriași aflați în jurisdicție, ca să încaseze ceva mai multă alocație bugetară. Dacă nu v-ați prins, la scandinavi bisericile au parte de ajutor din partea statului în funcție de mărimea reală a congregației. O soluție decentă și acceptabilă, la care am putea ajunge și noi, cu singura condiție ca legiuitorul să adopte un act normativ care să îi permită fiecărui contribuabil să declare dacă aparține de vreun cult religios. În funcție de răspuns, o cotă-parte din taxele achitate de enoriaș sau de necredincios ar urma să fie virată cultului respectiv sau unei asociații umaniste, după cum e cazul la fiecare. Dar, ca să vedem o asemenea schimbare în România, probabil că nu e de ajuns să avem tehnocrați la putere, e nevoie să vină direct extratereștrii.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Powered by Facebook Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *