O scenă prea mică pentru niște trupe prea mari (sau viceversa)

Am stabilit deja că selecția naturală m-a cruțat și anul ăsta la Metalhead, dar asta nu m-a scutit de expunere la niște trupe cu care nu vreau să mă revăd prea curînd. În egală măsură, am remarcat acolo formații cu talent deosebit, pe care, dacă vreodată mă fac organizator de concerte, o să am grijă să le pun ceva mai sus în desfășurător. Pentru că așa cred eu și, sincer, gusturile nu trebuie justificate. Așa că mă bucur dacă sînteți de acord cu mine, dar nu o să sufăr o depresie fatală dacă nu-mi împărtășiți opinia. Hai să-i dăm selectiv, în ordinea apariției, cu ăia care mi-au atras atenția și cu mențiunea că eu am participat la numai trei din cele patru zile de festival.

LATER EDIT: Iaca m-a pălit Soarele-n cap și am uitat de Hatemode. Am prins doar ultimele lor două piese, care au rupt. Mare păcat că au prins și ei o oră cruntă ca să presteze în fața unui public restrîns din motive de autoconservare. I-aș revedea cu drag, dar nu în asemenea condiții. Noroc că-s aproape și-i mai prind eu printr-un club…

Kistvaen – Spectacol de 10 pentagrame! Cu siguranță au meritat scena mare, dar nicidecum ora cruntă la care au fost nevoiți să presteze. Zeii black-metal au închinat o cupă de bere în Valhalla pe recitalul băieților de la Kistvaen, însă Thor și-a adus aminte cam tîrziu să trimită niște nori de ploaie care să mai răcorească infernul în care formația a evoluat – adică la vreo 50 de grade în aer, pe ciment incandescent și în nori de praf sufocant. Condițiile meteo au gonit și publicul, la Golden Ring abia dacă erau 20 de oameni. E a doua oară în ultimul an cînd trupa Kistvaen prinde o oră atît de ingrată, sper să fie ultima oară cînd trage așa de necîștigător. Verdict: Scena mare în continuare, dar cînd Soarele n-o mai fi pe cer să-i chinuiască!

Bucovina – Foarte frumos, am dat din cap împreună cu vreo mie și ceva de metaliști! Voiam doar să menționez asta, deoarece la mine pe placa de bază am sloturi pentru cel mult trei trupe de folk-metal și Bucovina l-a ocupat pe ultimul. Verdict: Stați pe scena mare, că mai vin să vă văd!

Turisas – M-am hlizit de am căpiat cînd i-am văzut vopsiți cu roșu și negru pe față (vă place Stendhal?) și cîntînd despre pirați. Carach Angren știu pe unde umblați cu versurile lor? Verdict: De ce n-ați făcut schimb de sloturi cu băieții de la Kistvaen? Mi-ar fi plăcut!

https://www.youtube.com/watch?v=oecIGHLClis

Marchosias – Am dat din cap, dar ceva la sunet n-a fost bine. Parcă am auzit o trupă ușor diferită față de cea pe care o știu din album. Nu știu ce-o fi fost în monitoare, dar vreo două priviri aruncate între băieți pe la jumătatea unei piese mi-au dat de bănuit că unul dintre ei nu prea se auzea. Verdict: Scena mare data viitoare, cu sunetist de acasă!

L.O.S.T. – Aceeași impresie de profesioniști cu prea mult obraz pe care mi-au lăsat-o băieții de la Kistvaen. Cu siguranță Jeff Hanneman și-a aprins o țigară satisfăcut de la bricheta Diavolului cînd a auzit ce solouri amețitoare și ce riff-uri crîncene scoteau metaliștii noștri. Asta e, le-au scos și ei pentru 20 de psihopați adunați la ora 14 în căldura infernului ca să asculte niște monstruozități demne de notat pe un album produs afară la o casă de discuri cu oleacă de tradiție. Bestial level: 10 cranii! Verdict: Scena mare, după ce se lasă întunericul!

Winterhorde – Gimme a break! Blackerii israelieni au umplut scena cu un pluton de metaliști, au stat un sfert de ceas doar ca să facă teste cu nu știu ce fiță de instrument care suna a fierăstrău cu arcuș, după care… Au folosit giumbușlucul ăla muzical doar pentru un intro și apoi s-au apucat teoretic să cînte. Ghinion, însă, pentru nu știu ce n-a mers, dar impresia mea a fost că erau dezacordați. Verdict: This is satanic black metal from Șuletea! Să nu vă mai văd!

Heidevolk – Please… Am spus mai sus că mi-am ocupat toate cele trei sloturi pentru folk-metal. Pe unul stă Ensiferum, pe altul e Arkona și ultimul s-a dus pe Bucovina. Gata, neică! De acum încolo toți îmi sunați la fel, iar în cazul vostru mai umblă vorbe că i-ați cam simpatiza pe naziști. Iar eu am boală cruntă pe naziști. Verdict: Mach frei în altă parte!

Dark Fusion – Măi nene, voi de unde ați apărut? Pe lîngă faptul că și eu cînt acum într-o trupă al cărei stil se numește Dark Fusion, voi o mai și dați bine! Prezență scenică, instrumentație impecabilă, ținute negre, show profesionist! Bravo, măi oameni! Rating: 10 pastile de uraniu! Verdict: Scena mare data viitoare!

No, sper măcar să se uite și niște promoteri pe înregistrările astea și să tragă concluziile care se impun. Iar data viitoare vă explic de ce Amorphis a intrat în aceeași ligă cu Behehemoth pentru mine… Stay tuned, adică rămîneți tunați!

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Powered by Facebook Like

11 thoughts on “O scenă prea mică pentru niște trupe prea mari (sau viceversa)”

 1. Metalhead Meeting a fost un festival foarte fain, si fiecare trupa a avut locul ei acolo. Daca nu poti sa fi obiectiv intr-un articol, macar ai putea sa iti exprimi parerea cu putin respect fata de trupele prezent, care au depus efort in realizarea showului. Ok, inteleg, esti foarte selectiv la folk metal, asta e. Dar sa stii ca eu (probabil si altii) am strabatut tara (de la Cluj) doar ca sa ii vad pe Turisas, Heidevolk, Cruachan si Satyricon. Restul trupelor au fost niste bonusuri foarte placute pentru mine. In special Winterhorde (care din nou vad ca nu iti plac) si Windrose. De trupele romanesti nici nu mai vorbesc…Kistvaen, An Theos, Gothic, Bucovina, Negura Bunget, Dark Fusion, Secret Society, etc jos palaria. Ce vreau sa spun e ca daca tie nu iti place o formatie nu ar trebui sa sari la concluzii cum ca “nu merita scena mare” sau ca “nu au ce cauta la fest” pentru ca unii asteapta trupele respectie de ani buni 🙂

  1. O singura remarca as avea, asta fara sa iau apararea autorului si anume ca in Metal Hammer-ul unguresc, am citit cred ca prin ’90 un comment al unuia dintre editori care a dat nota 100 (in mod normal se poate max 10 – dar astfel a vrut sa arate cat de entuziasmat este) la albumul Empire al celor de la Queensryche, si dand inainte de asta nota 2 la Sepultura – Beneath the Remains, nota 1 la Cannibal Corpse, etc fiind acuzat ulterior de foarte multi fani revoltati, de ce nu da o nota mai mare, macar sa arate respect si apreciere pentru efortul depus de trupa in a face/produce albumul. La care al a reactionat foarte ferm si calm: “Chiar de aceea le-am dat nota 2 ca au incercat, era mai bine daca nu faceau nimica”…:))))
   Deci cred ca daca nu exista critica, nu va exista nici progres, iar daca editorii (hai sa-i numesc asa) ajung sa laude orice ce iese pe piata doar din din simplul fapt ca a aparut, atunci nu vom putea sa ne facem o idee clara cu ce avem de-a face cand vine vorba de un album, demo, trupa, sau o prestatie live.
   Si astfel vom stii care editor sa urmarim, cre ne este pe plac si cu gustul mai pe felia noastra 🙂

 2. Dacă nu poți să FII atent la ortografie, vezi că aici activează Poliția Gramaticii! Altfel, e fix treaba mea ce părere am despre o trupă sau despre alta. Dacă ți-s așa de dragi meseriașii ăia, fă-ți un blog și laudă-i, nu te oprește nimeni. Așa e cînd scrii, nu poți mulțumi pe toată lumea. Ca atunci cînd organizezi un festival…

  1. Pe ei nu i-am văzut, recunosc. Am mai ratat și alte trupe la Metalhead și de multe îmi pare rău.

  2. sau, ca sa scriu si eu ca radu mai sus: cum sa te duci la eveniment si sa iti permiti sa scrii despre el, cand nici macar nu ai vazut toate trupele? Asta este o bataie de joc la adresa copiilor astia care au muncit, s-au chinuit, doar ca tu sa ii omiti?
   URAT!

   😀

   1. Am văzut Damage Case cu alte ocazii, parcă recent în Fabrica. Băieți valabili, dar mă jur că nu mai știu ce făceam cînd erau ei pe scenă la Metalhead. Dacă soarele te pălește în cap, ce să faci?

 3. De-acord cu recenzia ta cu o singura obiectie:Bucovina – care mi se par extrem de supra-apreciati.Pt mine Bucovina e o trupa mediocra de studio, iar live sunt, dupa parerea mea, una din cele mai slabe trupe ever pe care am avut marea neplacere sa le vad (intrecuti doar de truda la penibilism).Eu i-as fi pus pe Centinex sa cante in locul Bucovinei fiindca mai rar vine o asa trupa.Kistvaen, in schimb, e una din trupele romanesti (alaturi de Dirty Shirt, Tiarra, White Walls si Whispering Woods) care chiar au un potential urias.Sper doar ca ,totusi, sa li se ofere sansa de a exploata acest potential.

  Cat despre trupele straine…favoritele mele au fost, de departe, Satyricon, Dark Funeral, Primordial si exoticele sirene

  1. Cei de la Bucovina își fac treaba, sînt profesioniști și nu batjocoresc metalul. Îți respect dreptul de a nu-ți plăcea o formație, dar for the record eu chiar am dat din cap pe ei!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *