Mituri, snoave, legende și stereotipuri despre fumători

La fumători pute și e fum. Ei, vina pentru asta le aparține patronilor de localuri, care ar trebui să asigure ventilație corespunzătoare. Uite, dacă mergi la buda restaurantului și dai în bălți de urină pe jos, ia-l de gît pe proprietarul care nu îngrijește instalația sanitară, nu te lua de bețivanul cinstit care bea o bere și după aia se duce să o elimine în singurul loc permis. Recent am fost prin Praga, unde se fumează aproape pretutindeni în baruri, însă nu simți miros de fum. De ce? Pentru că patronilor le pasă de clienți. Vă vine sau nu să credeți, și eu evit localurile fără ventilație, unde ești sufocat de țigările altora. Dar nu am scris vreo petiție să fie închise, poate că unora le convine așa. Și, apropo, dacă nu-ți place fumul, e loc din plin la nefumători. Dar, știu, cu noi conversația e mereu mai interesantă și distracția mai distracție și ne cauți compania cu orice preț.

Fumătorii vor să aprindă țigara oriunde. Hai să te contrazic! Uite, de exemplu într-o benzinărie parcă m-aș abține, iar într-un spital aș alege să nu. La creșă, în sala de spectacole, în metrou și în tramvai chiar nu e indicat. Noi vrem să fumăm doar în barul de fumători, la noi acasă, în mașină, la locul de fumat amenajat în mod civilizat și responsabil la locul de muncă. Dacă nu-ți place fumul nostru de tutun, poți să nu ne vizitezi, poți circula cu alt mijloc de transport sau te poți duce la barul de nefumători. Dacă insiști să vii după noi, pierzi dreptul de a ne critica, așa cum nu ai ce comenta despre homosexuali dacă intri într-un club gay, așa cum nu ai ce măcăni despre rock dacă te duci la un club de rockeri. Dar ți-ai făcut un hobby să ne demonizezi și împroști cu afirmații false, pentru că acum e „politically correct” să arunci cu noroi în fumători, noii inamici publici.

Fumătorii trebuie să stea afară, pentru că din cauza lor nu pot veni cu familia în local. E ca și cum ai susține că din cauza păcătoșilor tu nu poți merge la biserică sau că din pricina analfabeților tu nu te poți duce la sala de lectură. Glumeam, evident. Nu știu care-s șansele să te prind la sala de lectură. Hai să fim serioși, tu în general nu vii cu familia nicăieri, iar dovezile se găsesc grămadă peste tot, de la București la Praga și din Amsterdam pînă la Chișinău. Spațiile pentru nefumători stau aproape pustii, nu voi reprezentați clienții care susțin industria. Dar e cool să te raliezi la o cauză, fie că cauza anti-vaxxing, anti-fumat sau raw-vegană, mai ales că e pe val și poți avea un subiect permanent de discuție cu prietenii și cu adversarii. Iar dacă vii cu nevasta și copiii la restaurant, cine te invadează la nefumători? Recunoaște, de fapt ai boală pe fumători și vrei să le-o tragi, să jubilezi că le-ai arătat-o lor! Să se sature…

Fumatul tău îmi face rău și mie, băutul meu nu te afectează. A, da? Și atunci, de ce nu mă simt în largul meu alături de o gașcă de bețivani agresivi și libidinoși? Dacă fumul de tutun otrăvește aerul dintr-o bodegă, alcoolul otrăvește întreaga societate, prin comportamentul consumatorilor. Iar cancer de la fumat poți face după ani de expunere – sau poți avea noroc să nu faci deloc. Dar dacă intri în colimatorul unor bețivi puși pe scandal, spitalul de urgență e la minute distanță. Și încă n-am luat în calcul posibilitatea ca tu să te urci băut la volan… Nu mai bine îți vezi tu de viciul tău și eu îmi văd de voluptatea mea?

Fumătorii sînt prizonierii unui viciu și trebuie salvați. Voi îi spuneți viciu, noi îi spunem voluptate – vezi mai sus. Pentru noi, viciu e să te închini la ciolane putrezite și să-ți înveți copiii cum să comunice telepatic cu un prieten imaginar, care le citește gîndurile, să se simtă vinovați pentru natura lor umană. Viciu mi se pare să te îmbeți ca idiotul și apoi să te freci de femei necunoscute în cluburi – cu sau fără tutun la mijloc. Viciu este să nu te dai jos de la volan nici măcar cînd te duci să iei o pîine. Viciu consider că este să-ți faci educația din tabloide sau din telenovele și să ignori bibliotecile. Viciu e să-ți bați femeia și apoi s-o obligi să facă amor. Viciu e să te uiți la emisiuni tembele și să îi transformi în eroi/vedete pe toți terminații și pe toate ștorfetele televizate. De fumat eu m-am lăsat și m-am reapucat de cîteva ori în timpul vieții mele de adult. A fost alegerea mea. Tu te poți lăsa de toate aceste metehne, măcar o dată?

Vă facem un bine cu forța, mai bine să ne mulțumiți! Mersi frumos, nu e cazul. Cum ar fi să-ți fac și eu un bine cu forța și să-ți ciordesc mașina din fața blocului? Știi ce rău îi fac planetei emisiile de noxe? Ai habar că și alea-s cancerigene? Realizezi că aglomerația din trafic duce la creșterea agresivității în societate? Ai uitat că accidentele rutiere sînt printre cele mai frecvente cauze ale morții tinerilor? Sau ce-ai zice dacă ți-aș goli frigiderul de tot ce are colesterol și carbohidrați? Dacă aș interzice accesul copiilor în restaurantele fast-food cum ar fi? Tot un bine cu forța se cheamă. De ce nu-mi mulțumești?

Fumătorii vor să-mi intoxice copilul și să-i dea cancer. Nimic mai fals, pentru că personal i-aș băga țigara în cele mai nepătrunse orificii ăluia care fumează în maternitate, în grădiniță, în școală, într-un spațiu de joacă, iar ca mine consider că gîndesc cei mai mulți consumatori de tutun. Dacă ții cu adevărat la copilul tău, poate încerci să-l ții departe de baruri, indiferent că se fumează sau nu în ele. Ce hal de părinte ești tu, dacă iei un minor la bodegă? În primul rînd, e ilegal! Și poate că-i protejezi odraslei tale sănătatea și mai eficient dacă nu o mai duci la fast-food, dacă nu o mai îndopi cu chipsuri și băuturi carbogazoase care rag de zahăr – o substanță mai periculoasă decît fumul de țigară.

Minoritatea trebuie să se supună majorității, că doar 5 milioane de români fumează și 14 nu. Pe acest principiu, ar trebui să îi obligăm pe maghiari să nu mai vorbească ungurește, că doar îi găzduim la noi, în Grădina Maicii Domnului. Ar trebui să-i botezăm obligat-forțat în strămoșeasca ortodoxie geto-dacă pe greco-catolici, pe romano-catolici, pe protestanți, pe musulmani, pe sataniști și pe atei. Ar trebui să-i facem pe gay să iubească femei și pe lesbiene să abandoneze practicile alea pentru care chiar și cei mai hardcore familiști le apreciază în fiecare seară singuratică pe site-urile de specialitate. Pe stîngaci ar urma să-i forțăm să scrie cu dreapta, pe vegetarieni să se îmbuibe cu mititei, pe antialcoolici să înceapă ziua cu o cinzeacă. Cu alte cuvinte, societatea înseamnă diversitate și toleranță, iar oricine susține contrariul poate lua calea Afganistanului, unde prietenii lui talibani o să-l primească sigur cu brațele deschise și cu un Coran proaspăt tipărit.

Fumatul e interzis în toată Europa civilizată. Nu știu ce note luai la geografie, dar Cehia este o țară civilizată, care a intrat în UE cu vreo cinci ani înaintea noastră, iar acolo există baruri de fumători și baruri de nefumători. Elveția nu e țară UE, dar și acolo se fumează în interior, iar pe ei chiar nu-i poți bănui de lipsă de civilizație. Prin Austria n-am mai dat de ceva timp, dar și acolo era voie, probabil în amintirea lebedelor aruncate în ceaun și apoi halite de civilizații cu pașapoarte românești. Grecia are o lege încă și mai descreierată decît cea a noastră, dar nimeni nu se sinchisește să o aplice. Olanda a dat înapoi repejor după ce a impus „smoking ban” și a permis din nou fumatul, pentru că se duceau banii din turism și locurile de muncă. Lucru care-i așteaptă și pe patronii din Centrul Vechi, unde străinii ăia care veneau să se spargă în talente ne alegeau tocmai pentru că se poate fuma înăuntru.

Lasă că vă dăm noi o lege occidentală! Desigur, tot ce e legal este și corect. Că doar și Apartheidul a fost legal, cum și sclavia a fost legală, discriminarea femeilor a avut temei în multe coduri de legi, legală a fost și Inchiziția. Occidental a fost și nazismul, ăla de care văd că talibanii antifumat sînt tot mai apropiați. Să nu uităm că un mare promotor al antifumatului a fost însuși Adolf Hitler, după ce anterior fusese un tabagist care sugea în plămîni două pachete pe zi. Și, apropo, ceea ce avem noi nu e lege, e vendetă, poartă toate semnele unui document scris cu venin de cineva care are boală pe fumători. O adevărată lege care să reglementeze consumul de tutun trebuia să prevadă și norme de calitate pentru tutunul consumat, pentru că și fumătorii sînt consumatori și au drepturi, iar dacă e să protejăm sănătatea publică, hai să ne preocupăm și de a lor un pic!

Acum e lege, s-a zis cu fumatul în bar! Pe cît facem pariu? Și în trenuri, fumatul e interzis de prin 2002, dar tot se găsesc locuri în care să tragi un tutun. Poate și pentru că lucrătorii CFR și-au dat seama că e inuman să stai fără țigară de la București la Suceava, timp de 12 ore, cît face garnitura Căilor Frînate Române. Și, dacă tot zicem de legi, să ne amintim că mai există la noi o lege care interzice circulația căruțelor pe drumurile naționale, pentru că-s un pericol public. Cine-a fost recent prin România cu mașina poate confirma că pe căruțași îi doare la doi metri în spatele calului de interdicție. Apropo, cine ar urma să aplice legea asta? O să abandoneze polițiștii goana după hoți, tîlhari și violatori ca să le dea amenzi fumătorilor? Cu greu aș putea găsi avantajul pentru societate al unei asemenea prevederi. O să caute poliția înregistrările de pe camerele de supraveghere și o să aplice măsurile legale? Hai, pe bune… Au fost filmate scene cu femei bătute în bar, o dată chiar de față cu un jandarm, iar agresorii n-au pățit nimic. O să ne pîndim reciproc și o să ne turnăm unii pe alții că fumăm? Super! Chiar îmi era dor de vremea Securității.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Powered by Facebook Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *