Metalistul e cetățean european și are drepturi

Underground-ul românesc e plin de mituri și de legende. Multe meritate, și mai multe inventate, unele reale, altele scornite, însă toate perpetuate fără o minimă trecere prin filtrul rațiunii.  Cu voia nimănui, o să le trec eu în revistă pe unele ceva mai jos, cu riscul să fiu considerat hater. Ceea ce nu sînt, vă asigur. Haterii dau cu pietre în oricine și în orice fără să ofere soluții. Judecați și singuri dacă propunerile mele au sau nu logică. Iată miturile:

 1. Ziceți bogdaproste, sărăntocilor, că v-am adus nu știu ce trupă cu 20 de euro!

Nimic mai greșit. Prețul biletului înseamnă doar o mică fracțiune din costul unui festival pentru rockerul de rînd. Berea și hrana din meniul festivalului contribuie semnificativ la cheltuieli și la încasări, iar banii ăștia se transferă din bugetul metaliștilor în cel al evenimentului. Eu las în medie de la trei la patru sute de lei pe zi de festival, iar ăsta e în realitate prețul achitat pentru a vedea trupele. Inclusiv în București, unde nu plătesc hotel. Iar de banii ăștia mă aștept ca măcar headlinerii să stea pe scenă cel puțin o oră, nu să se care după 30 de minute fără un bis și adesea fără măcar să salute publicul. Mulți spectatori vin de la sute de kilometri ca să își aplaude idolii din liceu și nu vor să plece dezamăgiți. Amorphis și Behemoth au tratat cu mega sictir publicul din România și nu cred că își permiteau asta la un festival din occident. Una peste alta, festivalul de la noi ne costă cît cel din străinătate, am vrea să fim respectați ca acolo. Atît de trupe, cît și de organizatori. Măcar pentru faptul că efortul financiar al unui rocker român plătit cu 400 de euro salariu mediu pe economie e mai mare decît cel al unui englez, unde leafa medie e de cinci ori mai mare. Ți se pare că ne ceri prea puțin? Scumpește biletul, nu te împiedică nimeni!

 1. Pentru 20 de euro biletul nu poți avea pretenții la condiții!

Am stabilit deja că participarea la un eveniment costă cam 80 de euro pe zi – pe mine, cel puțin. Și da, metaliștii sînt învățați cu greul, dar asta nu înseamnă că trebuie să le testezi limitele fizice de anduranță. Știm că vara e cald, însă dacă tot chemi rockerii la scenă de la ora 14 ia măsuri să le ușurezi viața. Pune un furtun cu apă să se poată răcori sărmanii, lasă acces la un robinet. Așa cum organizatorii pregătesc pelerine de ploaie în caz că începe să toarne, e normal să existe amenajări pentru caniculă. Nu vrem hîrtie igienică parfumată la bude, însă vrem ca budele să nu fie încuiate și să nu se reverse, că ne-am săturat să intrăm cu bocancii prin bălți de urină. Ideal ar fi ca WC-urile să nu se găsească la 10 metri de bucătărie, așa cum a fost cazul cel puțin o dată. Dacă refuzi să te coci în suc propriu la 50 de grade pe beton încins și să înghiți praful în care, apropo, s-ar putea ascunde și niscai urme de azbest, nicidecum nu ești o divă, ci ești o ființă umană preocupată de sănătate. Știți, domnii promoteri, dacă vă mor metaliștii de azbestoză s-ar putea să nu mai aveți la cine vă zbiera nervii după festivalul următor… Cioburile de sticlă, gropile și cioatele metalice din cimentul încins nu ne fac mai TRVE, ele reprezintă pericole pentru sănătatea participanților, pentru care organizatorii ar trebui să-și asume răspunderea. Apropo, asigurați suficiente tap-uri de bere, ca să nu stau la coadă 30 de minute, în timp ce evoluează pe scenă trupa mea preferată pentru care poate că am venit de la Suceava cu trenul. Prețul mic al biletului nu ajunge pentru condiții decente? Nici o problemă, faceți biletul 100 de euro, să coste mai mult chiar decît la Brutal Assault, iar dacă nu oferiți condiții civilizate nici de banii ăștia să vedem cine ce mai alege…

Bocancii noștri după o zi de festival
Bocancii noștri după o zi de festival
 1. Stai la camping? Taci și îndură!

Total eronat! În camping îmi țin bunurile personale și mă odihnesc. Nu e hotel de cinci stele, dar lasă-mi suficient sol încît să am unde bate un cui pentru cort, pune niște dușuri și agenți de pază care să stea geană pe derbedei, nu pe mine! Nu mă trimite să dorm lîngă lada de gunoi sau în spatele budelor, serios, că n-am ucis-o pe mama să mă pedepsești în halul ăsta! Banii mei sînt tot munciți, sănătatea mea e la fel de prețioasă ca a rockerilor din hotel. Și cu siguranță nu vreau să mă trezesc că după concert mă ții la poartă o oră, pentru că așa simt nevoia mușchii cuiva care nici nu dă explicații.

 1. Am organizat un festival, sînt un martir și merit venerație!

Mă lași? Ai organizat un festival pentru că ești un om de afaceri care speră să iasă măcar pe un minim profit. Dacă te consideri un Mecena al metalului, fă intrarea moca și lasă berea la preț de magazin, iar noi îți vom ridica osanale veșnice sau vom pleca dacă nu ne place, fără să comentăm! Dar atîta vreme cît la tine o bere românească la doză costă 10 lei, adică de cinci ori prețul de en-gros, ca într-un local îngrijit din Centrul Vechi al Capitalei, pregătește-mi și mie niște condiții decente, măcar pe jumătate față de Centrul Vechi. Sau renunță la ipocrizia aia pe care am tratat-o mai sus, despre costurile mici ale concertelor, că nu o mai cred nici copiii! Festivalurile de metal nu-s niște pomene aruncate unor flămînzi, sînt servicii plătite cu bani mulți și munciți. Dacă ar fi acte de caritate,  adaosul comercial pentru produse ar fi de 100% cel mult, nu de 500%, nu ar costa micul 5 lei și sandwich-ul 20. Și, apropo, nu toți rockerii iau metroul către casă după un concert ratat, există destui pe care îi așteaptă un drum de o zi cu trenul înapoi pînă în Sighetul Marmației. Cu ce obraz le spui lor, după ce au venit atîția kilometri, că trebuie să fie mulțumiți cu ce au primit?

 1. Mă critici? Îmi vrei răul și ești inamicul mișcării!

Nicidecum, te critic pentru că sînt client și plătesc de mă usuc ca să văd cum trupele străine își bagă picioarele în el de public românesc, cu reprezentații de 30 de minute după probe de sunet de o oră unde spectatorii sînt ținuți în picioare aiurea, și pentru că sînt silit să ascult metal pe cimentul încins al unei zone industriale demolate și să trag în plămîni kile de praf în care aș paria că există și niște azbest, pentru că așa se construia în comunism. Cu azbest. Pentru că ieșirea din zona de concerte era o văgăună plină de cioburi, cu o găleată decorativă aruncată la mișto peste o groapă. Te critic pentru că aduci trupe bune din România să cînte pentru o mînă de prieteni, sub soarele incandescent de iunie, fără măcar un robinet de apă la dispoziție. Pentru că budele devin mlaștini infecte după prima zi de utilizare. Pentru că vreau ca rockerii să fie respectați măcar de cei care se pretind rockeri, dacă nu și de restul societății – ne-am învățat să fim călcați în picioare încă din anii 90, pe cînd pletoșii erau fluierați pe stradă, înjurați și chiar tunși cu japca în aplauze de cocalari fericiți. E greu să ne arătați niște respect în anul 2015, cetățene metalist? Nu uita că finanțatorul fiecărui concert este publicul plătitor de bilet și de bere și de mici cu cinci lei bucata. Tratează-l cu dispreț și rămîi cu toate astea să ți le iei acasă! Nu îți vreau răul dacă îți arăt unde ai greșit. Dacă îți voiam răul, nici nu discutam cu tine, discutam direct cu DSP, cu Garda de Mediu și cu Primăria!

Siguranța înainte de orice! Natură moartă la intrare...
Siguranța înainte de orice! Natură moartă la intrare…
 1. Nu-ți convine? Nu veni!

OK, nu-i problemă. Odată cu mine, vor lipsi și alea 300-400 de euro pe care le las în urmă la un festival. Mai convinge încă vreo sută-două de rockeri să stea acasă și să-și dea banii ăia părinților pensionari, iar apoi să văd cîte ediții mai scoți. Apropo, cine-ți face PR-ul? Că pînă și Goebbels avea mai multă eleganță. Nu anunți represalii contra celor care semnalează deficiențe. Atitudinea corectă la reclamațiile publicului plătitor este “Vă mulțumim că ne-ați sesizat această problemă, ne cerem scuze că evenimentul nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor voastre, o să încercăm să remediem toate neajunsurile pe care ni le-ați adus la cunoștință în edițiile următoare, dacă într-adevăr considerați că nu a meritat cheltuiala vă restituim banii.” În nici un caz nu-i ameninți cu interdicția la intrare pe rockerii plătitori care îndrăznesc să vorbească, doar cenzura a murit odată cu Nicolae Ceaușescu! Nu-i faci dive și sclifosiți pe cei care dau bani! Imaginează-ți că ai comandat o pizza care ți-a venit rece, plină de praf și prea tîrziu. Cum te-ai simți să te înjure operatorul de la dispecerat cînd vrei să i te plîngi? Dacă îți spun că ai o problemă, eu sper că o să iei măsuri ca să o repari, nu ca să-mi închizi gura. Ne spuneți că trupele v-au acordat cinci stele pentru organizare? Păi asta pentru că trupele au PR…  Dacă erau așa de mulțumiți artiștii de condiții, de ce nu au ieșit la un bis, de ce nu au salutat publicul? Știau cumva că o să ne jeluim și au zis că nu merităm?

 1. Și afară e la fel, nu vă mai văicăriți!

OK, la festivaluri afară n-am fost încă, deși am colindat jumătate de planetă, cu alte treburi. Dar constat că faci toate eforturile să mă trimiți la Brutal Assault, unde anul ăsta biletul pe patru zile e 80 de euro la intrare, unde o să fie aliniate toate – dar TOATE – marile trupe care vin în România în 2015, la TOATE evenimentele românești și unde berea costă un euro – bere cehească adevărată, nu spălătură de butoi cum e adesea pe la noi. Iar dacă mă duc la Brutal Assault și decid că nu mai merită efortul să vin la festivalurile în România, promit că o să încerc să-i conving pe toți prietenii mei metaliști să facă la fel. Pe unde o să scoateți voi cămașa atunci, domnilor promoteri care vă credeți alfa și omega? Nu cumva să ajungem noi la concluzia că sînteți o mega țeapă! Pentru că știi ceva? Metalistul e cetățean european și are drepturi, printre care și dreptul de a circula în UE, dreptul de a alege unde-și lasă banii și dreptul de a nu mai finanța organizatori cu temperament de copii răzgîiați!

Sine Ira et Studio

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Powered by Facebook Like

21 thoughts on “Metalistul e cetățean european și are drepturi”

  1. Nu stiu de unde ati aparut voi, astia care doar criticati, fara sa aveti macar o referinta. Cred asta pentru nu se poate sa fi inotat in noroi la Brutal Assault si apoi sa critici un fest pentru ca ai bocancii prafuiti. Si mai am curiozitate, unde plm cheltui tu 3-400ron pe zi? Ce mananci si ce bei de banii astia? Sau poate consumi ceva substante interzise, ca sa cheltui asa mult. Despre camping nu zic nimic, pentru ca nu am fost p-acolo. Dar pot spune ca la festurile de afara iti arata campul si wc-urile eco, restul este treaba ta. Da, au fost niste balbe organizatorice, dar de aici pana la a desfiinta festul, pur si simplu, mi se pare un gest prostesc. Poti sa critici, dar nu sa desfiintezi. Genul asta de rautate se intalneste numai la oamenii frustrati ca n-au o capra mai mare ca a vecinului.

   1. Stimate cetățean, nu știu tu de unde ai apărut fără să te prezinți, dar ia caută prin arhive să vezi ce referințe am eu! Poți să începi de acum 20 de ani, pe cînd eu cîntam black metal și tu nu știu ce făceai – că nu te-ai prezentat. Citește mai jos pe ce dau banii, că am explicat. Altfel, șezi domol, că anul viitor te invit în noroi la Brutal Assault. Pe cimentul încins de București să stea masochiștii!

  1. Au fost vorbe lansate la modul general către cei ce își exprimă nemulțumirea, că nu vor mai avea acces la evenimente. Serios, e urît să reacționezi așa. Cine îți atrage atenția vrea ca data viitoare să fie mai bine, ca să nu meargă în altă parte. Cu siguranță nu îți vrea răul.

 1. Ha! Mişule, te-a supărat Morrison? Lasă că îi trece!

  Dar da, ai maaare dreptate! De aia nici nu prea îmi mişc hoitul la “festivalurile” care se fac in Bucureşti. Mi-ajung cele 5 ediţii de Brutal Assault, una de Metalcamp (mulţumesc, Morrison!), una de Forta Rock si una de Rock Im Park. Ce pot să spun? La “ei” e civilizaţie, la noi e “hai să scoatem repede banii!”. La ei se curăţă budele o dată la 4-6 ore, la noi te pişi pe la garduri. La ei ai zonă pentru corturi de două-trei ori mai mare decât zona de concerte/marfă, la noi stai “perete in perete” cu corturile.

  Oricum, am spus-o de mai multe ori prietenilor: în Bucureşti nu se poate face, la momentul actual, un festival normal de metal. Poate doar pe undeva pe la Cernica, sau poate la Voluntari… oricum, nu în Bucureşti, pentru că aici e tortură cu betoanele şi căldura! Metaliştilor le trebuie bere rece si pădure, nu poşircă la 5 lei şi betoane fierbinţi!

 2. Ai punctat excelent Ursule!
  Asa e, cioturi de metal in pamant, galeata la mare arta, dust and azbest!
  Bani sa iasa ca restul…

 3. Bun articolul, iti dau dreptate in tot ce zici, dar hai sa nu dam nume de trupe! Behemoth fac acelasi show peste tot. I-am vazut si-n Germania, si la ei acasa, iar show-urile de acolo nu au fost diferite fata de cel de la noi. Daca nu-ti vine sa crezi, vezi ca se gaseste pe youtube concertul complet de la Hellfest, unde, ai ghicit, au avut fix acelasi setlist ca la noi.. 😉
  Mi se pare incredibil cum, daca artistul nu vine cu fraze gen “I love you “, pfff, e sictir.. iar daca vine si e prietenos, nici atunci nu convine publicului, citesc comentarii gen “pupa in c*r mana care te hraneste” (citat exact dintr-un status sau articol al cuiva care a fost la acelasi festival ca si tine).
  Fanul isi arata aprecierea si sustinerea pentru artist prin cumpararea biletului, iar artistul ii rasplateste facand cel mai bun show live pe care-l pot ei face, in timpul alocat. Chiar e necesar sa ne gadile ego-ul cu plecaciuni?

 4. Amorphis aveau si motive sa fie sictiriti – Concertul lor a intarziat destul de mult, au fost nevoiti sa isi scurteze programul… I-am mai vazut de 2 ori in Ro si a fost mult mai bine.

  Altfel explica-mi si mie pe ce ai lasat 300 RON pe zi la Metalhead? Dupa calculele mele asta ar insemna 60 de jetoane (beri). Cheltuielilie cu transportul si cazarea nu se pun, ca nu se duc la organizatori.

 5. De acum 2 ani nu mai calc la un eveniment organizat de puradeii de la Metalhead Romania. O adunatura de boraci cu fumuri, plini de obraznicie. Le doresc faliment usor si cat mai rapid.

 6. Fratioare, in principiu ai dreptate. Eu am mai multi prieteni care mi-au spus ca nu mai calca-n viata lor la evenimente “MetalHead”, din varii motive, unele dintre ele evocate si de tine. Pe de alta parte, trebuie apreciat si faptul ca, cel putin “MetalHead Meeting” a ramas cam singurul festival de metal din Bucuresti (cred ca e si cel mai vechi), pt ca OST e pa, ROCK THE CITY e pa, BESTFEST (chiar daca nu era exclusiv de metal, afisul a fost mereu generos pt scena metal) e pa, SONISPHERE-ul ne ocoleste cu gratia unui boxer cand face eschive si fandari, etc. Mai dai si lu’ Morrison ceva timp si o sa faca si un fest mai profi, pt ca, cine a participat an de an la festu’ asta nu se poate sa nu fi remarcat si ca a crescut de la an la an, putin cate putin. Intr-adevar, daca a existat o reactie la critici asa cum o descrii tu, e jegos si total neprofesionist. In rest, sper ca la toamna Annihilator sa reziste pe scena mai mult de 40-50 de minute si sa nu mai existe ceva similar cu “sirenele” alea pt ca am sa ma-mpusc :)).
  P.S. Nu-l cunosc pe Morrison, nu stiu cine e, doar am auzit de la diferiti ca el ar fi bossu’ la evenimentele astea.
  P.P.S 400 de lei pe zi??? Mai taie din ei, da-i dreaq! :))

  1. 400? Nu, doar vreo 300, după cum am zis, împreună cu femeia. Mai o bere, mai ceva d-ale gurii, mai niște merch… Nici nu-i simți cum se duc!

 7. Daca te-ai dus la MHM sa-ti fie de bine. Din ce am citit am cam intuit ca e vorba de MHM organizat de bineinteles nimeni altul Emil Ionescu, Metalhead.ro&friends. Well, sa-ti fie de bine. MHM nu e un festival la care poti sa mergi. Fata de Rockstadt. Iar eu n-am mers la MHM din prima editie, pentru ca pur si simplu am un al 7 lea simt care-mi spune unde e de mers si unde nu. Capatat in anii mei de rockareala. Daca vine x trupa la MHM si vrei sa o vezi, cu aia 300 400 de euro de care zici ca-i lasi a fest, vorbesti frumos cu PR-ul trupei si iti canta si-n fata blocului. But no one tried this yet. I will, vine Mayhem la MHM? Atunci o sa vina Mayhem pentru mine si atat. Decat MHM…singurul fest care e pe cai bune, dar nu perfect, din Romania e Rockstadt.

 8. Nimic din tara asta nu se ridica la nici un standard european, singurul care a fost pe aproape si cred ca a si reusit (parerea mea) a fost Sonisphere – imi amintesc cu placere cum un drum bere-inapoi nu dura mai mult de 10 minute cu tot slalomul, la mancare ce e drept a fost mai aglomerat ca se manca intre trupe. REF – o incercare venita dintr-o idee buna adaptata pentru Romania – berea 6 lei langa scena si 4 lei la 2-300m mai incolo. De ce? Sa fac sport? mi-ajunge un mosh pit bun…WC-uri – no comment…camping..a fost primul camping acvatic din lume cred…mancare – cu 5 lei gatesc un fel cu muschi de porc si ce-o mai fi pe langa, mai pun 5 lei si fac profit, eu de ce vindeau grasime de porc (altfel nu pot sa ii spun) cu 15 lei??? All in all, anul asta daca ajung la REF – cazare departe, Zarnesti, taxi, si asta e, dau niste bani pe apa cu aroma de bere…sper ca macar vremea si trupele sa tina cu mine…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *