Învățături hipsterești pentru metaliști

Prea a devenit tradiție ca un festival de metal să semene cu o incursiune în Mordor. Bude infecte, bălți de urină, cozi la bere și la haleală, sunet mizerabil, concerte care încep în cea mai cruntă arșiță a amiezii de iunie fără măcar un nenorocit de furtun cu apă la dispoziție, prețuri de speculă, produse de calitate dubioasă vândute la scor de cinci stele, lista pare să fie infinită. No, pe 3 septembrie 2016 am făcut ceea ce era de neimaginat și am călcat pragul unui festival de hipsteri – Strongbow Appleton pe numele său, găzduit în București, undeva un pic mai la Nord de Taverna Sârbului, peste calea ferată. Înainte să aruncați cu pietroaie de caldarâm în direcția mea, da, știam că în aceeași seară era Within Temptation la Arenele Romane. Doar că la hipsteri m-am dus cu treabă, ca să fac o filmare. Telegrafic, o să vă povestesc ce-am văzut acolo, că poate învață ceva și promoterii concertelor de metal la care mi-ar plăcea să vin în continuare.

 • Jetonul poate costa cinci lei și nu moare nimeni. Ăsta era prețul pentru hipsterii ăia prețioși, îmbrăcați în țoale de in și abonați la meniu vegan. Organizatorul a fost suficient de amabil să ne dea fiecăruia și câte un jeton moca la intrare. Spre comparație, la Iron Maiden, în 2016, jetonul a fost opt lei. În rest, prețul standard pentru roackeri e de șapte lei, iar un jeton îți poate procura o bere la dozator pe care, personal, nu aș da-o nici dușmanilor.
 • Am primit bon fiscal pentru jeton. Punct.

WP_20160903_18_57_56_Pro

 • Pentru un jeton, găseşti băutură la sticlă. Chiar dacă sticla era de  0.33, măcar vedeai recipientul deschis în fața ta și conținutul turnat într-un pahar mișto. Parcă îți vine bei cu oleacă mai multă încredere față de zeama aia dubioasă, vărsată din dozator și adesea indigestă, servită pe la metaliști.

WP_20160903_17_28_50_Pro

 • Primești bătură moca. Exista la festivalul respectiv, organizat de un producător de cidru, un stand unde puteai degusta vreo șase tipuri de licoare din aia, fermentată din mere. Civilizat, pe măsuțe din paleți și scaune din paie sau alte produse ecologice. Eu le-am încercat pe toate, apropo, preferatul meu e Blind Pig cu aromă de whiskey.

WP_20160903_19_38_56_Pro

 • Haleala costă rezonabil și e gata pe loc. Un burger, de exemplu, i s-a părut imens iubitei mele Claudia, a.k.a. Klava, a.k.a. Pisica, iar prețul era de patru jetoane, adică 20 de lei. La Hollywood Vampires, în urmă cu vreo două luni, o caricatură de burger costa tot patru jetoane, dar d-alea de metaliști, la 7 lei, iar pentru o chiftea rahitică prinsă între două felii de chiflă trebuia să aștepți o oră, cu număr de rezervare. Fără glumă, la Alice Cooper mi s-a întors Pisica de la standul cu burgeri cu o foaie pe care era scris de mână numărul rezervării pentru burger și ora estimată de livrare, care era peste 60 de minute de la momentul încasării jetoanelor.

WP_20160903_19_34_28_Pro

 • Ești vegan? Te-ai scos! La standul cu mâncare vegană, totul era făcut pe loc de niște simpatici, toate produsele costau rezonabil și, să vezi chestie, nu era coadă! O shaorma vegană, de exemplu, mare cam cât aia de la Dristor, costa patru jetoane și era gata pe loc. Cum tot pe loc erau gata și celelalte. Apropo, miroseau demențial, de-mi părea rău că mâncasem înainte să plec de acasă.

WP_20160903_19_34_17_Pro

 • Coșurile de gunoi aveau chipul unor găleți de tablă foarte mișto asortate la peisajul ornat cu mere și baloți de paie, iar hipsterii știu să nimerească ținta. Nu am văzut pahare aruncate pe jos, cu excepția a două recipiente, căzute pe lângă bude. În rest, totul țiplă.
 • Dacă tot am zis de bude, e important să știți că le-am găsit curate ca-n palmă pe la jumătatea evenimentului. Nu bălți de pișat, nu fecale pe pereți, iar toaletele erau la comun și pentru femei, și pentru bărbați.

WP_20160903_21_17_42_Pro

 • Mi-au plăcut gagicile hipsterilor, mi-au și zâmbit vreo câteva. M-a enervat doar una cu mutră de vegan-nazi, dar nu vă zic de ce. Puteţi doar să mă credeţi pe cuvânt că a fost mega neam prost.

WP_20160903_19_35_45_Pro

 • Sunetul a fost la fel de prost ca la metaliști, semn că un duh malefic a blestemat scena românească să nu aibă vreodată parte de acustică profesionistă. Țin să subliniez că am plecat la jumătatea concertului, mai exact după ce a urcat primul om cu laptop pe scenă, chestie care mi s-a părut cam mult de îndurat, mai ales că terminasem filmarea. Deci nu știu cum a sunat headlinerul și, sincer să fiu, nici nu-s curios.
 • Hipsterii ăștia-s niște ecologiști de frunte pe Facebook, dar când vin la concert nu și-ar da jos hoiturile alea eco-friendly din mașini. Strada unde s-a ținut evenimentul a fost sufocată de autoturisme parcate de-a neamul prost, pe fiecare dintre cele două benzi înguste de circulație, pe o distanță estimată de mine de vreo trei kilometri. Am văzut localnici care se cruceau că n-au văzut în viața lor așa parc auto în zonă. Probabil că bicicletele hipsterești nu ies din garaje decât dacă se filmează.
 • Hipsterii fumează de rup, dar ăsta nu e motiv suficient pentru ca organizatorul să blagoslovească şi înființarea unui chioşc de tutun în incinta festivalului. Cea mai apropiată sursă de duhăneală era la vreun kilometru distanţă, sub forma unui prealuminat Carrefour Express. Altfel, vreo oră după ce ni s-au terminat ţigările am încercat să fumăm pasiv în mod cât mai creativ și mai activ, din expiraţia hipsterului proxim.

În concluzie, asta am remarcat în cea dintâi tentativă de a imortaliza lumea hipsterească în imagini video. Una peste alta, am constatat că la ei se poate mai ieftin, mai curat, mai fără cozi și mai civilizat decât la roackeri. De ce nu se poate face la fel şi la evenimentele pentru metalişti – asta e o întrebare la care de vreo câţiva ani aştept să-mi răspundă civilizat marii organizatori ai unor consacrate spectacole și festivaluri unde am înotat în bălţi de pişat, am plătit pentru orice cât n-a făcut, iar când ne-am plâns că așa nu se poate am fost numiţi în fel şi chip. Poate c-ar trebui să angajăm niște hipsteri să se ocupe de evenimentele cu metale…

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Powered by Facebook Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *