Divorţul de biserică: necesar, posibil şi de maximă urgenţă

Dacă într-o zi cetăţeanul Ursu are nevoie să-i demonstreze cuiva că n-are la activ fapte penale, e suficient să meargă la Poliţie şi să ceară un certificat de cazier. Vrea sau nu vrea nenea poliţaiul, ţidula tot trebuie s-o scoată la interval. La fel şi cu Fiscul, care este dator să îi elibereze oricui, la cerere, o dovadă scrisă că petentul n-are restanţe la taxe – alea din care se înfruptă cuvios şi biserica. Asociaţia de locatari e obligată, chiar dacă te-ai certat vreodată cu administratorul, să-ţi elibereze un document din care să rezulte că eşti cu întreţinerea la zi, ca să poţi, de exemplu, vinde apartamentul. Biblioteca universitară, la absolvirea facultăţii, trebuie să-ţi scrie negru pe alb că n-ai de returnat nici un volum, ca să-ţi termini lichidarea – şi asta indiferent dacă ai citit sau ba cărţi pe gustul bibliotecarei. Serviciul social din universitate e dator să-ţi elibereze o dovadă că te-ai decazat din cămin şi că n-ai de plătit vreun geam spart la beţie. De ce n-ar fi şi Biserica Ortodoxă obligată să ofere o dovadă scrisă că a luat act de cererea unui cetăţean de a se retrage din cadrul congregaţiei? Dar, mai important, cum am putea noi, petenţii, să obligăm această instituţie a obscurantismului ranforsat de opulenţă să ne şteargă din evidenţele ei, odată ce denunţăm dogma ei ridicolă?

13866673_10154531835252176_197128856_n

Preotul Vasile Bănescu, în direct la B1TV, a replicat scurt şi fără explicaţii că un demers precum cel făcut de mine este imposibil. N-a invocat nici un paragraf de lege, n-a oferit nici o motivaţie. Cu alte cuvinte, aşa vor muşchii preacuvioşilor, să te ţină legat pe viaţă în documente ca fiind creştin-ortodox. Care e miza? Miza este evidentă pentru oricine.

BOR pretinde că păstoreşte sufletele a 90% dintre români, iar de această majoritate comparabilă numai cu cea a lui Ion Iliescu în 1990 se prevalează popii atunci când cer niște „ochiul dracului” de la buget. În 2014, BOR a primit bani cu toptanul de la Guvern şi de la alte autorităţi publice locale. 12 milioane de euro pentru catedrală, 30 de milioane pentru construirea de biserici noi, vă jur că am pierdut şirul milioanelor citind articolul de mai sus. Digi24 a calculat că ar fi vorba de peste 300 de milioane în 2014 şi 2015,  pomene date pe vremea materialist-dialecticului Victor Ponta. Campion ar fi fost însă premierul Tăriceanu, care a blagoslovit BOR cu vreo 300 şi ceva de milioane într-un singur an, 2008.

Dacă biserica ar recunoaşte că din rândul congregaţiei pleacă oameni, poate că şi sumele primite de-a moaca s-ar reduce. Poate că nici exaltații ei nu şi-ar mai permite să ceară modificarea Constituţiei pentru a interzice căsătoriile gay. Cu siguranţă, n-ar mai putea face nimic din toate astea în numele meu şi nici în numele celor care deja au început să îmi urmeze exemplul. Dar, în virtutea dreptului la petiţie prevăzut de legea fundamentală, Biserica este obligată să dea un răspuns demersului, indiferent care ar fi acesta. Iar, în caz că nu pricepe de vorbă bună, o putem forţa. Cum?

O variantă ar fi promovarea unui proiect de lege în acest sens. Cum s-a dat şi cu fumatul, dacă vreţi. Să voteze parlamentul şi să semneze iubitul şi stimatul nostru preşedinte un act care să oblige biserica ortodoxă să elibereze la cerere certificate de renunţare la credinţă şi apoi să-i şteargă din evidenţe pe apostaţi. Dacă legislativul se mişcă prea lent – şi se mişcă extrem de lent – atunci poate să compună domnul premier tehnocrat o ordonanţă de urgenţă şi s-o pună vârf de teanc pentru sesiunea de toamnă, când se întorc osteniţii şi harnicii noştri parlamentari din binemeritata lor vacanţă. Sau, şi mai rapid, să dea Ministerul Cultelor o circulară în acest sens către toate instituţiile pe care le finanţează, inclusiv BOR. La final de an, să raporteze Preafericitul câte cereri a primit şi câte certificate de părăsire a bisericii a eliberat.

Dacă opţiunea asta e complicată, mai putem încerca să introducem un impozit pe afilierea religioasă, cum au deja destule alte ţări civilizate. Pe declaraţia de venit, contribuabilul trece dacă este sau nu membru al vreunei congregaţii spirituale. Dacă da, i se reţine enoriaşului un impozit care va fi virat organizaţiei unde se închină – de ce nu, chiar şi cele două procente deja binecunoscute. Din banii respectivi, pot fi apoi plătite salariile preoților, Merțanele preafericiților, lefurile profesorilor de religie și pot fi construite câte biserici cred sfințiile lor că își permit. În contrapartidă, legea ar mai trebui să prevadă că enoriașii nu vor mai fi nevoiți să sară cu teancul de bani la cununie, înmormântare, botez (la 18 ani) și sfințiri de SUV-uri.

Dacă, în schimb, contribuabilul declară că e ateu, banii se duc în altă parte, la vreo asociaţie caritabilă. Pe lângă celelalte avantaje, vom mai obţine astfel și cea mai exactă evidenţă posibilă a credincioşilor şi a necredincioşilor din România, iar datele lor vor fi protejate de secretul fiscal şi se vor afla în custodia unei instituţii de stat, o instituţie laică, autorizată să opereze cu informații de natură personală.

Dar până vor reacționa autoritățile și se vor îndura să redacteze proiectele astea de legi, cei care vor să fie scoși din evidențele bisericii pot să trimită solicitări în acest sens la aceleași adrese de mail folosite deja de mine și de alții:

cancelaria@patriarhia.ro

palatul.patriarhiei@patriarhia.ro

biroul.sesizari@patriarhia.ro 

PS: Am vorbit de dimineață cu ambii mei părinți, care îmi susțin demersul. Asta, pentru nedumeriții care în urmă cu 24 de ore mă întrebau dacă mi-am cerut voie de la mama și de la tata să abandonez credința strămoșească.

PS2: Un prieten mi-a trimis un certificat de botez din vremurile noastre. Nu știu ce părere aveți voi, dar mie mi se pare că documentul geme de date personale mai ceva cum geme o babă când lipește buza de moaște. Iată-l aici, în fotocopie:

13872621_1211631662193811_579901958_n

Judecați și singuri dacă Vasile Bănescu a spus sau nu adevărul în direct la TV, când a susținut că nu există date personale în certificatele de botez!

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Powered by Facebook Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *