Când instituţiile statului dau mână cu mână în buzunarul tău

Domnule primar Robert Negoiță, sunt eu, Mihai Ursu, ăla pe conturile căruia au pus poprire subordonații dumneavoastră însărcinaţi să colecteze venituri pentru Sectorul 3, deşi statul îmi datorează de nouă ori mai mult decît mi-a luat. Vreau să vă fac o propunere. De ce nu puneți poprire pe conturile ANAF, că ăia au să îmi dea mie ceva bani şi de vreo cinci ani se tot dau defecți?

Adică eu ştiu că vă datorez bani la bugetul local şi nu mă sustrag, ba chiar din contră! Vă arăt şi de unde să recuperaţi debitul.  Că în general e tare greu să scormoneşti după bani. Şi ştiți mai bine decât mine cum e să te tirezi de creanțele la vistieria statului. Anul ăsta, în primăvară, dumneavoastră figurați acolo cu 230 de milioane de lei restanță. Apropo, cum de nu v-au executat silit?

În fine, eu recunosc că sunt restant la impozitul pe maşină, dar nu mă eschivez. Pur şi simplu am zis că o să îl achit când o să îmi fie returnaţi banii luați cu japca de ANAF pentru taxa de înmatriculare la aceeaşi maşină. Mie instanţele mi-au dat dreptate, mai nou şi premierul Tudose mi-a dat dreptate printr-o ordonanţă de urgenţă, dar uite că s-au făcut cinci ani şi încă aştept banii, cu dreptatea în mână. Altfel, aş fi plătit fără să clipesc.

Şi sigur aş fi plătit dacă n-ar fi trebuit să stau la cozi pentru asta în timpul orelor în care se presupune că ar trebui să muncesc. Ştiţi, de la 9 la 17 nu au timp să aştepte la rând la ghişee decât pensionarii. Forţa activă a ţării este atunci în altă parte, de regulă acolo unde se fac banii din care se plătesc taxele. Iar pentru a munci, uneori oamenii ăia au nevoie de câte o maşină, aşa cum e şi cazul meu. Că nu mi-am luat-o pentru plăcerea de a conduce prin sectorul 3. Vă garantez, nu e nici o plăcere. Am luat maşina ca să o pun la treabă şi o am de şase ani deja, timp în care firma mea a produs bani şi a plătit taxe. Ştiu că poate vi se pare neverosimil să am o singură maşină de şase ani, dar alta nouă nu mi-am permis. Deşi să ştiţi că nu am stat degeaba pe ajutor social, chiar m-am dat de trei ori peste cap în fiecare zi ca să ţin o afacere pe linia de plutire. Nu ştiu cum naiba, dar un autoturism scos din ţiplă nu mi-am permis nici acum. Al dumneavoastră de la primărie cum e? Merge bine? E luat de nou? Consumă puţin? În calitate de contribuabil, aş vrea să ştiu că aţi făcut o achiziţie chibzuită şi de calitate, în acelaşi timp.

Cum ar fi serviciile de calitate pe care ştiu că le prestaţi în contul banilor luaţi de la mine. Şi achiziţiile publice. Sigur vă ajung ăia 700 de lei din contul meu pentru două, poate chiar trei panseluţe noi. Sau pentru o piatră de bordură nou-nouţă, măcar una mică, dacă altfel nu se poate. Spuneţi-mi, chiar, cât ar trebui să cotizez în plus ca să am un agent de la poliţia locală în treacăt măcar de trei ori pe noapte pe strada mea din sectorul 3? Nu de alta, dar de când i-au ciordit mamei capacele de la roţi nişte droghişti boschetari care-şi fac veacul pe aici, săraca nu mai are tupeu să vină la mine cu maşina la care a plătit rate cinci ani.

Ca să revenim la discuţia principală, să ştiți că ANAF are să îmi returneze vreo 6.000 de lei, deci sigur că vă puteți acoperi ăia 700 de lei plus mărunțiș pentru care mie mi-ați blocat contul pe neve, într-o vineri după amiază de august, când eram la tot vreo 700 de kilometri distanță de casă, în primul meu concediu pe 2017. Zic de concediu ca să fac un pic de conversație. La dumneavoastră în Primărie ştiu că nu înseamnă nimic un concediu în plus sau unul în minus. Ați avut deja pe 2017 nu mai ştiu câte minivacanțe plătite de sclavi ca mine. Ați avut de 1 Mai, de Paşte, de Rusalii, de Înălțare, o să aveți de Sfânta Marie şi probabil de 1 Decembrie. Dacă le număr, minivacanţele dumneavoastră de bugetar au fost mai multe decât zilele mele de antreprenor în concediu.

Eu am avut doar trei zile cu cortul la un festival de rock, unde am făcut cheta pe la prieteni pentru bere şi paté cu pâine. Ca pe vremuri. Ați uitat? Aveam cardul blocat. Ce puteam face? Era weekend şi nu lucra nimeni nici la bancă, nici la poştă, ca să pot primi măcar nişte bani de la mama prin mandat poştal. La primărie nici nu îmi închipui că munciți în weekend. Privilegiul ăsta îl au doar fraierii ca mine, care vă plătesc salariul. Iar mama oricum nu ia pensie specială, deci cât ar fi putut să-mi trimită? Cel mult suta aia de lei pe care i-a dat-o în plus Grindeanu, că pentru restul drepturilor de cadru didactic acordate în instanţă zice domnul ministru Liviu Pop că nu-s bani la buget. Doar n-o să-i ia din pensiile speciale pentru generalii de tinichea sau de la mandarinii din administraţie. Lor abia ce le-au mai umplut buzunarele niţel. E mişto, apropo, să ai salariul mărit? Eu am şi uitat cum e să iei salariu, că sunt mai mult antreprenor decât angajat de vreo câțiva ani. Dacă merge firma, am şi eu ce mânca. Nu merge, fac foamea. Eu nu am la firmă bufet cu 10 lei meniul complet, cum aveți la primărie.

Deci, ca să mai lungim vorba, domnule primar Negoiță, vă repet propunerea mea: luați banii ăia, pe care recunosc că îi datorez, direct din conturile ANAF. Am sentința definitivă, titlu executoriu, copie legalizată, formular completat, toată birocrația e îndeplinită. Doar că nu îmi primesc banii. Ei sunt instituţie de stat, dumneavoastră tot aşa, ar trebui să vă descurcaţi fără să mă mai purtaţi pe la cozi şi ghişee. Şi, după ce vă luați partea sectorului, atâta vă mai rog. Dați-mi mie restul, că trebuie să schimb urgent un cauciuc şi să repar climatizarea la maşina aia, fără de care nu merge treaba la firmă.  Aveţi aer condiţionat la Primărie, nu? Funcţionează? Ei, asta vreau şi eu pentru maşina în care mă duc eu să negociez contracte şi să fac bani ca să vă plătesc salariul. Dumneavoastră şi harnicilor care pun popriri, aparent, de jos în sus. Abia au ajuns la ăia cu 700, până la alde dumneavoastră mai e, s-ar zice, cale lungă.

Vă mulțumesc pentru răbdare şi încă o dată felicitări pentru că ați rămas nepoprit, cu 230 de milioane de lei datorie la stat. Respect!

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Powered by Facebook Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *